Co už bylo? Ročník 2013/2014

V této záložce naleznete informace o některých již proběhlých akcích. Budoucí akce najdete v záložce "co nás čeká".

Letní tábor Štecovka 2014 - 29.06.-07.07.2014

8.červenec 2014, 14:00

Letošní tábor "Tři mušketýři" očima dětí a táborové kroniky:
1.den

DEN PRVNÍ
29.06.2014
Příjezd, ubytování, malování družinových vlajek, De Trevil seznamuje Dartaňana s dopisem od krále. Musíme obhájit jeho nárok na trůn - najít rodokmen.

2.den

DEN DRUHÝ
30.06.2014
Správní mušketýři toho musí hodně umět. A protože prší, věnujeme se šifrování a tajnému písmu, zadrželi jsme zvěda s tajnou zprávou.

3.den

DEN TŘETÍ
01.07.2014
Přemítáme o tom, jak vypadá mušketýr a pikenýr, zkoušíme správný odhad délek a hmotnosti, prošli jsme prvním výcvikem mušketýrů a nalezli truhlu. Bohužel zamčenou a bez klíčů.

4.den

DEN ČTVRTÝ
02.07.2014
Opět prší, ale my nezahálíme. Celý den se připravujeme na ples, připravujeme překvapení nejen pro krále ale i pro ostatní mušketýry. Výsledkem je podařený večer se spoustou hudby, scének, tortil či jednohubek a také kinem. A také jsme měli návštěvu - otce Martina a otce Mária z naší rodné vísky.

5.den

DEN PÁTÝ
03.07.2014
Hlídka již ráno píše do nočníku, že nastává jedna zásadní změna - obloha je modrá. Slunečný den jsme využili k sušení mokrých věcí, někteří i k pořádnému koupání. Mylady zjistila informace o prvních klíčích ke truhle - Panteři a Tygřice se je vydali hledat již ráno. Během dne jsme obdrželi další zprávu, takže hledat klíče vyrazily i ostatní družiny. Výpravy byly víceméně úspěšné. Odpoledne přijeli chlapíci, kteří se věnují historickému šermu a předvedli nám spoustu zajímavých věcí (střelbu z muškety i děla). První tři z nás byli pasováni na mušketýry.

6.den

DEN ŠESTÝ
04.07.2014
Dnešní den jsme mohli porovnat síly ve střelbě, sportovních výkonech, znalostech o krojích, či si vyzkoušet práci se sekyrou a přípravu ohniště. Odpoledne jsme na ohni vařili vyhlášená jídla, o který se pak ještě dlouho mluvilo. Večer jsme hráli noční hru na louce.

7.den - doplníme

DEN SEDMÝ
05.07.2014
Dnešní den se již od rána nemluvilo o ničem jiném než o slibu. Chystal se totiž velký slibový táborák, při kterém mělo 15 dětí skládat slib. Přijeli se na nás podívat také Šaman, Blesk, Černobýl a jiní hosté... A protože byla také slavnost Cyrila a Metoděje, těšili jsme se na mši sv., kterou jsme prožili s otcem Petrem Smolkem.

8.den

DEN OSMÝ
06.07.2014
Opět jsme zkoušeli cvičit s píkami a základní kroky v šermu. Hráli strategickou hru v lese, která se nám moc líbila, užívali si sluníčka ve vodní bitvě a podařilo se nám odemknout truhlu,a nalézt rodokmen, který prokazoval původ našeho krále Ludvíka I.

DEN DEVÁTÝ
07.07.2014
Odjezd
Balení, vyhodnocení, pasování všech do role mušketýrů, spěšný odchod směrem k Mostům a zklamání z toho, že jsme přišli pozdě a nestihneme se již okoupat... Nakoupili jsme alespoň drobné občerstvení a pak nás již vlak unášel za rodiči...


Ochutnávka našich zážitků je pod přihlašovacím jménem musketyr a heslem stecovka zde.

Pár střípků z tábora nám zaslal Šaman.


ZÁVOD VLČAT A SVĚTLUŠEK

8.května 2014, 20:00

Světlušky a vlčata vyrazili letost soutěžit do Skalice v docela silné sestavě - za naše středisko závodilo 6 družin. Závody byly náročné, čekací lhůty na stanovištích byly i více než půl hodiny, ale v podstatě se všem líbilo. Byl bohatý doprovodný program, děti si mohly vyrobit odznáčky, zahrát s balónem či deskovými hrami nebo se jen nechat unášet příběhem v kině... A jak to vše dopadlo? Kdo se rád kochá čísly, nechť se podívá na celkové výsledky ;-) a pro ty ostatní - vězte, že naše Veverky se umístily na 4. místě a postoupily do dalšího kola, které se koná v Českém Těšíně 13.-14.6.2014.


VÍKENDOVKA NA BARNOŠCE

27.dubna 2014, 10:00

Svátek svatého Jiří jsme letos oslavili se skauty na Barnošce - v lovecké chatě na Travném. ;-)

A jak se to všechno seběhlo? V pátek jsme se rozloučili s rodiči, na poslední chvíli naskočili do autobusu, ve Skalici z něj vystoupili a opět nastoupili a než jsme si stihli domluvit zastávku, kde vystoupíme, už tu byla. Holky vystoupily u Lesní správy, kluci pak na Stříšce. A pak následovala 1,5 h dlouhá cesta - v dešti (místy to byly provazy deště), cca 2,5 km a 400 m převýšení... Ale zvládli jsme to a našli chatu, kde na nás čekali vedoucí. V mžiku byly obsazeny všechny šňůry u krbu...

Po večeři jsme hráli Upíry, Sardela či Městečko Palermo..

Sobotní ráno nás přivítalo opět deštěm... Těžko se nám vstávalo, ale bylo třeba vzdát hold našim pěti bratrům na Ivančeně, takže jsme nakonec vyrazili - s šátky kolem krku, připraveni získat co nejvíce bodů v šátkové soutěži. Cesta byla dlouhá a náročná, ale k naší radosti již kolem poledne přestalo pršet, takže se nám šlo lépe. Okolo třetí hodiny jsme byli na místě... Po chvíli váhání jsme se rozhodli dobýt i nejvyšší vrchol v Beskydech. Odvážně jsme vyrazili. Postupně se však začalo zatahovat a vše zahalila hustá mlha... o vysílač jsme málem zakopli... ale do Šantánu na polévku trefili, což nás opět postavilo na nohy. Z Lysé naše kroky směřovaly na Zimný a poté po zarostlých lesních cestách až na chatu. Nejhorší bylo posledních asi 100 m... Důkazy o cestě máme z GPSky tady - mapa a výškový profil. Zbytek večera jsme strávili na chatě večeří a v městečku Palermu...

V neděli jsme si přispali, abychom pak mohli lépe chránit pana prezidenta před snipery či vyšlápnout si na Travný pro potěšení oka z výhledu. A to byl konec akce... ještě závěrečný úklid a pak rychle na autobus...

Ačkoliv žádný z nás již nepatří mezi Lvíčata, ukázalo se, že dosud máme svaly ze zlata ;-)


lilie lilie lilie

STRUČNÝ POHLED DO DĚNÍ VE STŘEDISKU...

14.dubna 2014, 10:00

V našem středisku se pořád něco děje..

V březnu:

  • Víkendovka Černých panterů - ti ovládli chatu na Travném
  • Dámská víkendovka ve Staříči - všechny dámy si ji užily na 200 %
  • Sviadnovská víkendovka ve Staříči - bylo to coby kamenem dohodil a zbytek došel, však jejich síla a vytrvalost nemá hranic a počasí jim k tomu přálo...

V únoru:

  • Uzlařská regata - 2. ročník - i letos se uzlovalo o sto šest. Nejkratší čas byl pouhých 33 sekund...

V lednu:

  • Tříkrálová sbírka - vytvořili jsme šest kolednických skupinek a koledovali po blízkých domech. Celkem jsme vybrali přibližně 22 500 Kč, které Charita použije pro pomoc potřebným.
  • Výlet Bobrů na Skalku - zdolali jsme ji a neumrzli ani v -14 stupních - 5 dětí, 2 psi a jedna vedoucí

V prosinci:

  • předávání Betlémského světla - vyzvedli jsme si jej na nádraží ve Frýdku a pak během neděle a pondělí jsme jej rozdávali lidem ve svém nejbližším okolí
  • setkání se sv. Mikulášem - dříve než svatý Mikuláš přišel, dozvěděli jsme se něco o životě tohoto světce - díky scénkám Veverek, Svišťů, Tygřic i Černých panterů. Společně jsme zazpívali, zasoutěžili a vytvořili dárek pro svatého Mikuláše. Také on byl štědrý a obdaroval nás nejen pestrými balíčky, ale také svým požehnáním. Za uskutečnění této akce patří velký dík otci děkanovi, Lidovému domu za vstřícnost i finanční podporu a také režisérce Katce a všem jejím pomocníkům.

V listopadu:

  • pletení adventních věnců - letos jsme se opět na adventní dobu připravili, věnečky byly krásné a nyní nám v rodinách slouží ke společné modlitbě a provází nás radostným očekáváním. Za zajištění jedlového chvojí patří velký dík panu děkanovi, a dále panu Liberdovi, panu Langrovi, Santinimu, Keldovi a Peťovi, kteří nám jej dovezli až do klubovny.

V říjnu jsme uskutečnili hned několik akcí:

  • drakiádu - akce se uskutečnila ve Sviadnově na jízdárně - kromě draků jsme soutěžili v několika disciplínách a jezdili na koních. Přišlo více než 50 dětí i s jejich rodiči a sourozenci. Fotky naleznete ve fotogalerii.
  • chlapskou víkendovku - povedená akce chlapů - připravili skautskou základnu Pocheň na zimu (nachystali dřevo, uklidili, aj.) a kromě toho si užili spoustu legrace a navštívili vojenské bunkry či museum v okolí - naše zážitky v kostce naleznete ve fotogalerii
  • dámská víkendovka - také dámy vyrazily do přírody - na školní chatu na Morávku do pevnosti zvané Boyard. A jak to vše dopadlo? Zápasily jako lvice o poklad zamčený nejen sedmi skutečnými klíči, ale také spoustou záhadných slovních hříček. Boj všech tří družin byl odvážný, plný nasazení a odvahy... Jen díky tomu se jim podařilo nalézt poklad a také se včas vrátit zpátky domů k rodičům :-) A poznáte je všechny?


VÝPRAVA NA SÚLOVSKÉ SKÁLY

22.září 2013, 10:00

Skauti letos vyrazili přivítat podzim na Súlovské skály. Je tam opravdu krásně přesvědčte se sami ;-)


BOBŘI NA KROKETU

10.září 2013, 10:00

První letošní schůzka Bobrů proběhla v malém parku - hráli jsme kroket a užili si spoustu zábavy. Nevěříte? Tak se podívejte do fotogalerie a přijďte mezi nás ;-)


INDIÁNSKÝ BĚH

24.srpen 2013, 10:00

Indiánský den pro děti proběhl ve velkém parku v Místku. Počasí nám vyšlo, spousta dětí přišlo :). Více ve fotogalerii.

indiansky_den